Bezoek de historische stadjes van Algarve

16 juni 2023
Bezoek de historische stadjes van Algarve

De Algarve, gelegen aan de zuidkust van Portugal, staat bekend om zijn prachtige stranden en indrukwekkende kliffen. Maar deze regio heeft nog veel meer te bieden. Laat je betoveren door de geschiedenis en cultuur van de Algarve door enkele van de meest charmante historische stadjes te bezoeken. In dit blogartikel nemen wij je mee op een reis langs vijf van deze juweeltjes, elk met hun unieke karakter en verhalen.

1. Silves

Silves, eenmaal de hoofdstad van de Moorse Algarve, is een stad met een rijke geschiedenis. Het hoogtepunt van deze stad is ongetwijfeld het indrukwekkende kasteel van Silves. Dit kasteel, gebouwd in de 11e eeuw, is een van de best bewaarde Moorse forten in Portugal en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende heuvels.

Naast het kasteel vind je de Sé, een gotische kathedraal die oorspronkelijk werd gebouwd op de fundamenten van een Moorse moskee. Verder is een wandeling door de smalle straatjes van Silves een genot, waar je kunt genieten van de traditionele architectuur en de rustige sfeer. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de oude markthal en de archeologische museum, die een inzicht geven in het leven in Silves door de eeuwen heen.

2. Lagos

Lagos is een levendige stad met een fascinerende geschiedenis. Het was ooit het centrum van de Portugese zeevaart en het vertrekpunt van vele ontdekkingsreizen tijdens de 15e eeuw. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lagos is het Forte da Ponta da Bandeira, een 17e-eeuws fort dat ooit deel uitmaakte van de verdedigingswerken van de stad. Vanaf de muren van het fort heb je een prachtig uitzicht op de zee en de haven van Lagos.

Het historische centrum van Lagos is een doolhof van geplaveide straatjes, omzoomd met kleurrijke huizen en charmante pleintjes. Bezoek de Igreja de Santo António, een prachtige barokke kerk met een indrukwekkend verguld interieur, en het Mercado de Escravos, het oudste slavenmarktgebouw in Europa, dat nu dienst doet als museum.

3. Tavira

Tavira wordt vaak beschouwd als een van de meest pittoreske stadjes van de Algarve. Het is gelegen aan de oevers van de rivier de Gilão en wordt gekenmerkt door zijn elegante 18e-eeuwse herenhuizen en prachtige kerken. Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Tavira is de Ponte Romana, een oude Romeinse brug die nu alleen toegankelijk is voor voetgangers.

Tavira heeft meer dan 30 kerken, maar de meest indrukwekkende is ongetwijfeld de Igreja de Santa Maria do Castelo. Deze kerk, gelegen op de heuveltop naast het kasteel van Tavira, is een mix van gotische en renaissancestijlen en herbergt het graf van Dom Paio Peres Correia, een belangrijke figuur uit de geschiedenis van de Algarve.

Na een dag vol sightseeing kun je ontspannen in de mooie openbare tuinen van Tavira of genieten van een heerlijke maaltijd in een van de vele uitstekende lokale restaurants.

4. Faro

Faro, de hoofdstad van de Algarve, is een stad met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Begin je bezoek in de Cidade Velha, het oude ommuurde deel van de stad. Hier vind je de Sé, een prachtige kathedraal uit de 13e eeuw, en het Paço Episcopal, het bisschoppelijk paleis. Een wandeling langs de stadsmuren biedt een fantastisch uitzicht op zowel het oude als het moderne deel van Faro.

In de Cidade Velha vind je ook het fascinerende Museu Municipal, gehuisvest in een 16e-eeuws klooster. Dit museum bevat een uitgebreide collectie van Romeinse en Moorse artefacten, evenals prachtige religieuze kunst.

Faro is ook de toegangspoort tot de Ria Formosa, een beschermd natuurgebied met een uniek ecosysteem. Maak een boottocht om de schoonheid van dit gebied te ontdekken en bezoek de traditionele vissersdorpen op de eilanden.

5. Loulé

Loulé is een levendige marktstad met een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad is vooral bekend om zijn levendige zaterdagmarkt, waar je verse lokale producten en traditioneel handwerk kunt kopen. Het marktgebouw zelf, ontworpen door de architect Alfredo Campos e Costa, is een prachtig voorbeeld van Moorse revival-architectuur.

Bezoek het kasteel van Loulé, gebouwd in de 13e eeuw op de ruïnes van een Romeins fort, en het interessante etnografische museum dat zich binnen de muren bevindt. De Igreja de São Clemente is ook een bezoek waard, met zijn prachtige azulejos (blauw-witte tegels) en indrukwekkende barokke altaarstuk.

De Algarve is veel meer dan alleen zon, zee en strand. De regio heeft een rijke geschiedenis en cultuur die je kunt ontdekken door de charmante historische stadjes te bezoeken. Silves, Lagos, Tavira, Faro en Loulé bieden elk hun unieke karakter en verhalen, en zullen ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten op elke bezoeker.