De beste plekken om te wandelen in Algarve

19 juni 2023
De beste plekken om te wandelen in Algarve

De Algarve is een prachtige regio in het zuiden van Portugal, bekend om zijn adembenemende stranden, schilderachtige dorpjes en een overvloed aan buitenactiviteiten. Een van de beste manieren om de regio te verkennen is te voet, en hier zijn enkele van de beste wandelroutes die je kunt vinden in de Algarve.

Rota Vicentina

De Rota Vicentina is een uitgebreid netwerk van wandelpaden langs de zuidwestkust van Portugal. Het bestaat uit twee belangrijke routes: de Historische Weg en de Visserijroute. De Historische Weg is meer dan 230 kilometer lang en loopt door het binnenland van Algarve, terwijl de Visserijroute langs de kust loopt en zich uitstrekt over meer dan 120 kilometer. Beide routes zijn goed gemarkeerd en bieden een verscheidenheid aan landschappen, van uitgestrekte zandstranden tot glooiende heuvels en kliffen.

Seven Hanging Valleys Trail

De Seven Hanging Valleys Trail is een prachtige wandeling langs de kust van de Algarve, waarbij je langs enkele van de meest indrukwekkende kliffen en stranden van de regio komt. Deze route is ongeveer 12 kilometer lang en begint bij Praia da Marinha, een van de mooiste stranden van de Algarve. Onderweg passeer je verschillende andere stranden, waaronder Praia da Albandeira, Praia do Carvalho en Praia do Vale Centeanes. De wandeling eindigt bij Praia de Vale de Centeanes, maar je kunt natuurlijk ook de andere kant op lopen.

Monchique bergen

De Monchique bergen zijn een prachtig gebied in het binnenland van de Algarve, en bieden een scala aan wandelroutes voor alle niveaus. Het hoogtepunt van dit gebied is Foia, de hoogste berg in de Algarve, die op 902 meter boven zeeniveau ligt. Er zijn verschillende routes die je naar de top leiden, waar je wordt beloond met een adembenemend uitzicht op de kustlijn en het omliggende landschap. Enkele populaire wandelingen in dit gebied zijn de Foia Loop, de Picota Trail en de Caldas de Monchique Trail.

Via Algarviana

De Via Algarviana is een langeafstandswandelpad dat zich uitstrekt over meer dan 300 kilometer en de hele regio doorkruist, van de Atlantische kust in het westen tot de grens met Spanje in het oosten. Deze route is perfect voor ervaren wandelaars die de Algarve in zijn geheel willen verkennen en biedt een mix van natuurlijke landschappen, historische bezienswaardigheden en charmante dorpjes. De Via Algarviana is opgedeeld in 14 etappes, waardoor het mogelijk is om de route in kortere, meer beheersbare secties te lopen als je dat wilt.

Ria Formosa Natural Park

Het Ria Formosa Natural Park is een beschermd gebied aan de oostkust van de Algarve en biedt een unieke omgeving om te wandelen. Dit park bestaat uit een reeks zoutpannen, lagunes en zandbanken, en is een belangrijke habitat voor een groot aantal vogelsoorten. Er zijn verschillende wandelroutes in het park, zoals de Quinta do Ludo Trail en de Quinta do Marim Trail. Beide routes leiden je door het park en bieden de kans om de rijke flora en fauna van het gebied te ontdekken.

Alvor Boardwalk

De Alvor Boardwalk is een recent gebouwde houten promenade die zich uitstrekt langs de kust van het charmante vissersdorpje Alvor. Deze wandeling is toegankelijk voor iedereen en biedt een ontspannen manier om te genieten van het prachtige kustlandschap van de Algarve. De promenade slingert zich over de duinen en langs de oevers van de Alvor-rivier, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende stranden en kliffen. Deze wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en eindigt bij het natuurreservaat Ria de Alvor, waar je een scala aan vogels en andere dieren kunt spotten.

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade is een van de meest iconische plekken van de Algarve, gelegen net buiten de stad Lagos. Dit gebied staat bekend om zijn indrukwekkende kliffen, grotten en rotsformaties die uit de zee oprijzen. Er zijn verschillende wandelpaden in dit gebied, waarbij je langs de klifrand loopt en geniet van een spectaculair uitzicht op de oceaan en de omliggende stranden. Een van de populairste wandelingen in dit gebied is de Ponta da Piedade Loop, die ongeveer 4 kilometer lang is en je langs enkele van de meest fotogenieke plekken van het gebied leidt.

De Algarve is een paradijs voor wandelaars, met talloze routes die je meenemen naar enkele van de mooiste en meest ongerepte delen van de regio. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende trektocht door de bergen of een ontspannen wandeling langs de kust, er is voor elk wat wils in dit prachtige deel van Portugal. Dus pak je wandelschoenen en verken de wonderschone Algarve te voet!