De beste plekken om te genieten van de lokale lagunes in Algarve

13 juli 2023
De beste plekken om te genieten van de lokale lagunes in Algarve

De Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, is een populaire vakantiebestemming vanwege haar prachtige stranden, charmante dorpjes en bruisende steden. Maar wat veel bezoekers niet weten, is dat de regio ook een indrukwekkend aantal lagunes heeft die een belangrijke rol spelen in het lokale ecosysteem. In dit blogartikel ontdek je enkele van de beste lagunes in de Algarve, ideaal om te genieten van de rust en stilte, ver weg van de drukte van de toeristische hotspots.

Ria Formosa

De Ria Formosa is ongetwijfeld een van de meest bekende en indrukwekkende lagunes in de Algarve. Dit natuurpark strekt zich uit over een gebied van 18.000 hectare en omvat een labyrint van kanalen, eilanden, moerassen en zandbanken die een uniek en divers ecosysteem vormen. De Ria Formosa is een paradijs voor natuurliefhebbers, met een rijke flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten zoals de flamingo en de purperkoet.

Een van de beste manieren om dit prachtige gebied te verkennen, is door een boottocht te maken langs de verschillende eilanden en zandbanken. Je kunt ook kiezen voor een begeleide wandeling door de zoutpannen en moerassen, waar je meer te weten komt over de traditionele zoutwinning en het belang van de lagune voor het lokale ecosysteem.

Lagoa dos Salgados

Lagoa dos Salgados is een andere prachtige lagune in de Algarve, gelegen tussen de populaire badplaatsen Albufeira en Armação de Pêra. Deze lagune is een belangrijk wetlandgebied en een favoriete plek voor vogelspotters, aangezien het een rust- en broedgebied is voor meer dan 150 vogelsoorten, waaronder bedreigde soorten zoals de kluut en de kleine stern.

De lagune wordt omgeven door een netwerk van houten loopbruggen, waardoor bezoekers een uniek uitzicht hebben op het gebied en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. Naast vogelspotten, kun je hier ook genieten van een rustige wandeling langs de kustlijn of ontspannen op het nabijgelegen Praia dos Salgados, een prachtig zandstrand met helderblauw water.

Lagoa da Albufeira

De Lagoa da Albufeira, gelegen in de buurt van het stadje Silves, is een van de kleinere lagunes in de Algarve, maar zeker een bezoek waard. Deze lagune is omgeven door groene heuvels en dichte vegetatie en biedt een rustige en serene omgeving, perfect voor een ontspannen dagje uit in de natuur.

De lagune is ideaal om te kajakken of SUP (stand-up paddleboarding), wat je de kans geeft om het gebied van dichtbij te verkennen en te genieten van het kristalheldere water. Er zijn ook verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving, waardoor je de prachtige natuurlijke omgeving en het lokale landschap kunt ontdekken.

Lagoa de Óbidos

Hoewel het technisch gezien net buiten de Algarve-regio ligt, is de Lagoa de Óbidos zeker een vermelding waard vanwege haar schoonheid en biodiversiteit. Deze lagune is gelegen aan de westkust van Portugal, ongeveer 30 kilometer ten noorden van het vissersdorp Nazaré, en is een van de grootste lagunes van het land.

De Lagoa de Óbidos is een populaire bestemming voor watersporten zoals kajakken, windsurfen en kitesurfen, maar ook voor vogelspotters die de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn willen observeren. Het gebied biedt ook verschillende wandel- en fietsroutes, evenals charmante dorpjes en prachtige stranden in de nabije omgeving.

Lagoa de Santo André

De Lagoa de Santo André, gelegen in de buurt van de stad Sines, is een andere indrukwekkende lagune langs de westkust van Portugal. Deze lagune is omgeven door zandduinen en dichte vegetatie en is een beschermd natuurgebied vanwege haar ecologische en landschappelijke waarde.

De lagune is een belangrijk broedgebied voor verschillende vogelsoorten en een geweldige plek om te genieten van de natuur en de rustige omgeving. Je kunt hier ook kajakken, vissen of een verfrissende duik nemen in het kristalheldere water.

De Algarve heeft veel meer te bieden dan alleen prachtige stranden en bruisende steden. De regio is gezegend met een aantal indrukwekkende lagunes die een belangrijke rol spelen in het lokale ecosysteem en een paradijs zijn voor natuurliefhebbers. Dus als je op zoek bent naar iets anders tijdens je volgende bezoek aan de Algarve, overweeg dan zeker een bezoek aan een van deze prachtige lagunes, waar je kunt genieten van de rust en stilte, ver weg van de drukte van de toeristische hotspots.