De Mooiste Stranden van Algarve

19 juli 2023
De Mooiste Stranden van Algarve

Portugal's zuidelijkste regio, de Algarve, is gezegend met een prachtige kustlijn en enkele van de mooiste stranden van Europa. Met spectaculaire kliffen, gouden zandstranden en kristalhelder water, is het geen verrassing dat de Algarve een populaire vakantiebestemming is geworden voor zowel lokale bezoekers als internationale toeristen. In dit artikel vind je een lijst met de mooiste stranden van de Algarve, zodat je precies weet waar je heen moet voor een onvergetelijke strandvakantie.

1. Praia da Marinha (Marinha Strand)

Praia da Marinha is zonder twijfel een van de mooiste stranden van de Algarve en is zelfs bekroond met de prestigieuze Gouden Strand Award. Het strand is gelegen tussen de steden Carvoeiro en Armação de Pêra en staat bekend om zijn indrukwekkende kliffen en kristalheldere water. De unieke rotsformaties, zoals de beroemde M-arch, maken dit strand een van de meest gefotografeerde stranden ter wereld en een must-see voor iedereen die de Algarve bezoekt.

2. Praia da Falesia (Falesia Strand)

Dit kilometerslange zandstrand strekt zich uit van Vilamoura tot Olhos de Água en wordt omringd door prachtige rode kliffen die een indrukwekkend contrast vormen met het gouden zand en de azuurblauwe zee. Praia da Falesia is een ideale keuze voor mensen op zoek naar een rustigere strandervaring, zonder de drukte die sommige van de meer bekende stranden van de Algarve kenmerken. Bovendien is het strand goed uitgerust met ligbedden, strandbars en restaurants, waardoor je de hele dag kunt ontspannen en genieten van de zon.

3. Praia do Camilo (Camilo Strand)

Gelegen in de buurt van Lagos, is Praia do Camilo een klein maar pittoresk strand omgeven door indrukwekkende gele en oranje kliffen. Het strand is bereikbaar via een houten trap met 200 treden, die je langs adembenemende uitzichten op de kustlijn leidt. Eenmaal beneden, word je beloond met een rustig strand en helderblauw water, perfect om te zwemmen en snorkelen. Vergeet niet om het nabijgelegen Ponta da Piedade te bezoeken, een iconische rotsformatie met grotten en boogbruggen die per boottocht te verkennen zijn.

4. Praia da Dona Ana (Dona Ana Strand)

Praia da Dona Ana is een ander prachtig strand in de buurt van Lagos, gekenmerkt door zijn goudkleurige zand, turquoise water en opvallende rotsformaties. Dit strand, dat als een van de mooiste van de Algarve wordt beschouwd, is populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking en biedt uitstekende faciliteiten zoals ligstoelen, parasols en een restaurant met een prachtig uitzicht op zee.

5. Praia dos Três Irmãos (Drie Broers Strand)

Praia dos Três Irmãos is een prachtig strand gelegen nabij de stad Alvor en is vooral bekend om zijn drie indrukwekkende rotsformaties die uit de zee oprijzen, vandaar de naam "Drie Broers Strand". Het strand is omgeven door imposante kliffen en biedt naast helder water en fijn zand ook tal van kleine grotten en baaien die wachten om ontdekt te worden. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van het natuurschoon van de Algarve.

6. Praia do Barril (Barril Strand)

Praia do Barril is een uniek strand gelegen op het eiland Tavira, onderdeel van het natuurpark Ria Formosa. Om het strand te bereiken, moet je een korte boottocht maken vanuit Tavira of Santa Luzia, gevolgd door een wandeling of een ritje met een miniatuurtrein over een houten loopbrug. Het strand staat bekend om zijn rustieke charme en het indrukwekkende 'Cemetery of Anchors', een herinnering aan de voormalige tonijnvisserij-industrie in de regio. Met zijn uitgestrekte zandstranden en rustige omgeving is Praia do Barril ideaal voor een ontspannen dagje uit.

7. Praia da Arrifana (Arrifana Strand)

Gelegen aan de westkust van de Algarve, in het natuurpark Costa Vicentina, biedt Praia da Arrifana een dramatisch landschap met hoge kliffen en een indrukwekkende rotspartij genaamd "Pedra da Agulha" (Naaldrots). Dit strand is niet alleen populair bij zonnebaders, maar ook bij surfers vanwege de uitstekende golven. In de buurt van het strand vind je enkele restaurants en bars, evenals een charmante vissershaven.

De Algarve staat bekend om zijn adembenemende stranden, en dit artikel heeft slechts enkele van de vele prachtige stranden in de regio belicht. Of je nu op zoek bent naar een afgelegen baai, een druk strand met alle faciliteiten, of een surfersparadijs, de Algarve heeft het allemaal. Verken deze prachtige kustlijn en ontdek zelf waarom deze stranden tot de mooiste van Europa behoren.