Ontdek de verborgen parel van Algarve: Cacela Velha

7 november 2023
Ontdek de verborgen parel van Algarve: Cacela Velha

Als je denkt aan Algarve, denk je waarschijnlijk aan zon, zand en zee. Maar dit zuidelijke deel van Portugal heeft veel meer te bieden dan alleen maar stranden en zonnebaden. Een van de verborgen parels van Algarve is Cacela Velha, een charmant dorpje gelegen op een heuvel met uitzicht op de Ria Formosa lagune. In deze blogpost ontdek je wat Cacela Velha zo bijzonder maakt en waarom het een bezoek waard is.

Een beetje geschiedenis

Cacela Velha is een klein dorpje met ongeveer 400 inwoners. Het werd gesticht door de Romeinen en later bewoond door de Moren en de Christenen. Het was ooit een belangrijk vissersdorp, maar tegenwoordig leeft het voornamelijk van het toerisme. Het dorpje is beschermd als cultureel erfgoed en is een van de meest authentieke dorpen van Algarve.

Een adembenemend uitzicht

Een van de grootste attracties van Cacela Velha is het uitzicht. Vanaf de heuvel waarop het dorpje is gebouwd, heb je een panoramisch uitzicht op de Ria Formosa lagune en de Atlantische Oceaan. Het uitzicht is vooral spectaculair rond zonsondergang, wanneer de lucht oranje en rood kleurt en de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.

Een wandeling door de straatjes

Een wandeling door de straatjes van Cacela Velha is als een stap terug in de tijd. De straatjes zijn smal en kronkelig en de huizen zijn witgekalkt met kleurrijke accenten. Er zijn een aantal kleine winkels en restaurants waar je lokale gerechten kunt proeven. Het is de perfecte plek om te genieten van een rustige middagwandeling en de sfeer van het dorpje op te snuiven.

Het strand van Cacela Velha

Het strand van Cacela Velha is een van de mooiste stranden van Algarve. Het is een lang zandstrand met turkooisblauw water. Het strand is niet erg druk en is perfect voor een ontspannen dagje aan zee. Er zijn een aantal strandtentjes waar je kunt genieten van een drankje en een hapje terwijl je uitkijkt op de oceaan.

De kerk en het fort

In het hart van Cacela Velha vind je de kerk en het fort. De kerk dateert uit de 16e eeuw en heeft een prachtig interieur met barokke altaren en beelden. Het fort werd gebouwd in de 17e eeuw ter bescherming van het dorpje tegen piraten en is nu een museum dat de geschiedenis van de regio vertelt.

Activiteiten in de omgeving

Cacela Velha is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Je kunt een boottocht maken door de Ria Formosa lagune of een kajak huren om de omgeving op eigen tempo te verkennen. In de buurt zijn er een aantal golfbanen en je kunt ook paardrijden door de duinen en langs het strand.

Cacela Velha is een verborgen parel van Algarve die niet mag worden gemist. Het dorpje biedt een combinatie van geschiedenis, cultuur, natuur en ontspanning. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de rust en schoonheid van het Portugese platteland. Als je op zoek bent naar een authentieke ervaring in Algarve, dan is Cacela Velha zeker een bezoek waard.