Ontdek de verborgen parels van Algarve

26 mei 2023
Ontdek de verborgen parels van Algarve

De Algarve, gelegen in het zuidelijkste deel van Portugal, is een populaire vakantiebestemming die bekend staat om zijn prachtige stranden, indrukwekkende kliffen en betoverende baaien. Maar naast de populaire toeristische trekpleisters zijn er ook talloze verborgen parels te ontdekken. In dit artikel nemen we je mee op reis door enkele van de meest verbazingwekkende, minder bekende plekken die de Algarve te bieden heeft.

1. Cacela Velha

Cacela Velha is een klein, historisch dorp gelegen op een klif met uitzicht op de Ria Formosa, een beschermd natuurgebied. Dit charmante dorp is een waar toevluchtsoord van rust en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende lagunes en zandstranden. Bezoekers kunnen de oude kerk en het 16e-eeuwse fort verkennen, of gewoon genieten van de traditionele architectuur en de schilderachtige straatjes.

2. Alte

Alte is een pittoresk dorpje, gelegen in het binnenland van de Algarve, aan de voet van de Serra do Caldeirão. Het staat bekend om zijn witgekalkte huizen, smalle straatjes en geplaveide pleinen, die een authentieke Portugese sfeer uitstralen. Alte is ook de thuisbasis van enkele prachtige natuurlijke bezienswaardigheden, zoals de watervallen van Queda do Vigário en Fonte Pequena, waar bezoekers kunnen genieten van een verfrissende duik in het kristalheldere water.

3. Monchique

Monchique is een charmant bergdorp, genesteld in de groene heuvels van het Monchique-gebergte. Dit idyllische toevluchtsoord is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de kust en te genieten van de frisse berglucht. Monchique staat bekend om zijn geothermische spa's, zoals Caldas de Monchique, waar bezoekers kunnen genieten van de helende eigenschappen van het mineraalrijke water. Het is ook een uitstekend startpunt voor wandelingen en trektochten door de weelderige bossen en genieten van een prachtig uitzicht op de omliggende valleien.

4. Praia da Figueira

Praia da Figueira is een verborgen strand, gelegen in de buurt van het dorp Figueira, op slechts een korte rit van de stad Lagos. Dit afgelegen strand is bereikbaar via een korte wandeling door een prachtig dennenbos en biedt een rustige en serene omgeving, weg van de drukke toeristische stranden. Het kristalheldere water en de gouden zandstranden maken het de perfecte plek om te ontspannen en tot rust te komen.

5. Olhão

Olhão is een fascinerende vissersstad, gelegen aan de oostkust van de Algarve. Het staat bekend om zijn unieke kubusvormige huizen en levendige markten, waar bezoekers kunnen genieten van verse vis en zeevruchten, rechtstreeks van de lokale vissers. Olhão is ook de toegangspoort tot de Ria Formosa, een netwerk van zoutpannen, zandbanken en eilandjes die een paradijs vormen voor vogels en zeeleven. Neem een boottocht naar een van de nabijgelegen eilanden, zoals Ilha da Culatra of Ilha da Armona, voor een onvergetelijke ervaring.

6. Praia da Bordeira

Praia da Bordeira is een adembenemend strand, gelegen nabij het dorp Carrapateira aan de westkust van de Algarve. Dit uitgestrekte, ongerepte strand wordt omringd door indrukwekkende zandduinen en kliffen en biedt een spectaculaire plek om te surfen, wandelen of gewoon genieten van de natuur. Het strand is ook de thuisbasis van enkele unieke flora en fauna, waardoor het een must-see is voor natuurliefhebbers.

7. Silves

Silves is een historische stad, gelegen aan de oevers van de rivier de Arade. Het was ooit de hoofdstad van de Moorse Algarve en is tegenwoordig een belangrijk cultureel centrum. Bezoekers kunnen het indrukwekkende kasteel van Silves verkennen, dat dateert uit de 8e eeuw, of een wandeling maken door de geplaveide straten en genieten van de gotische kathedraal en kleurrijke huizen.

8. Benagil Sea Cave

De Benagil Sea Cave is een spectaculaire natuurlijke formatie, gelegen nabij het dorp Benagil aan de zuidkust van de Algarve. Deze indrukwekkende grot is alleen toegankelijk per boot of door te zwemmen, en beschikt over een verborgen zandstrand en een indrukwekkend natuurlijk dak met uitzicht op de lucht. Bezoekers kunnen genieten van een unieke zwemervaring in de grot, omringd door de prachtige kliffen en het azuurblauwe water.

De Algarve is ongetwijfeld een populaire bestemming, maar er zijn nog tal van verborgen parels te ontdekken voor degenen die bereid zijn van de gebaande paden af te wijken. Van historische dorpjes tot prachtige natuurlijke wonderen, er is voor elk wat wils in dit prachtige deel van Portugal. Dus waar wacht je nog op? Ga op avontuur en ontdek de minder bekende schatten van de Algarve!