Ontdek Ilha de Tavira, de verborgen parel van de Algarve

25 juli 2023
Ontdek Ilha de Tavira, de verborgen parel van de Algarve

De Algarve staat bekend om zijn adembenemende stranden, warme zon en prachtige landschappen. Maar wist je dat er een verborgen parel is die wacht om ontdekt te worden? Ilha de Tavira, een idyllisch eiland gelegen aan de oostkant van de Algarve, is een paradijs voor liefhebbers van zon, zee en ontspanning. Dit rustige toevluchtsoord biedt een unieke ervaring voor bezoekers die op zoek zijn naar een ontsnapping uit de drukte van het dagelijks leven. In deze blogpost nemen we je mee op een reis naar Ilha de Tavira en delen we alles wat je moet weten over dit prachtige eiland.

Hoe kom je er?

Ilha de Tavira is alleen per boot bereikbaar, wat bijdraagt aan de charme en het exclusieve gevoel van het eiland. Er zijn verschillende manieren om het eiland te bereiken, afhankelijk van waar je je in de Algarve bevindt. Vanuit Tavira, een pittoresk stadje aan de oostkant van de Algarve, kun je de veerboot nemen die je in ongeveer 20 minuten naar het eiland brengt. Tijdens de zomermaanden vertrekken er regelmatig boten vanuit de stad Quatro Águas. Buiten het hoogseizoen is het aantal overtochten beperkter, dus het is raadzaam om de dienstregeling van tevoren te controleren.

Wat is er te doen op Ilha de Tavira?

Geniet van de prachtige stranden

Ilha de Tavira staat bekend om zijn ongerepte stranden, die zich over het hele eiland uitstrekken. Het eiland heeft vier belangrijke stranden: Praia do Barril, Praia da Terra Estreita, Praia de Tavira en Praia de Santa Luzia. Praia do Barril is beroemd om zijn historische ankerkerkhof, terwijl Praia da Terra Estreita en Praia de Tavira bekend staan om hun brede zandstranden en kalme wateren. Praia de Santa Luzia is een kleinere, meer afgelegen strand, perfect voor diegenen die op zoek zijn naar rust en stilte.

Bezoek het ankerkerkhof

Een van de meest unieke bezienswaardigheden op Ilha de Tavira is het ankerkerkhof (Cemitério das Âncoras), gelegen op Praia do Barril. Dit openluchtmuseum bestaat uit honderden verroeste ankers die in het zand zijn geplaatst ter nagedachtenis aan de bloeiende tonijnvisserij die ooit plaatsvond op het eiland. Het is een indrukwekkend en ontroerend gezicht dat de geschiedenis van de regio in herinnering brengt.

Ontdek het natuurreservaat Ria Formosa

Ilha de Tavira maakt deel uit van het natuurreservaat Ria Formosa, een beschermd gebied dat bekend staat om zijn unieke flora en fauna. Dit is een fantastische plek om te wandelen, vogels te spotten en de natuurlijke schoonheid van de Algarve te verkennen. Het eiland is de thuisbasis van vele vogelsoorten, waaronder flamingo's, lepelaars en diverse soorten eenden. Daarnaast kun je ook genieten van het prachtige uitzicht op de zoutpannen, moerassen en zandduinen van het reservaat.

Proef de lokale keuken

Na een dag op het strand of het verkennen van de natuur is er niets beters dan te genieten van een heerlijke maaltijd in een van de lokale restaurants op Ilha de Tavira. Hier kun je genieten van typische Portugese gerechten, met een focus op verse vis en zeevruchten. Vergeet niet om een glas Vinho Verde te proberen, een verfrissende groene wijn die perfect past bij de zonnige dagen in de Algarve.

Ontspan en kom tot rust

Het eiland is de perfecte plek om te ontspannen en tot rust te komen. Met zijn afgelegen stranden en rustige sfeer is Ilha de Tavira de ideale bestemming om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Neem een boek mee, leg je handdoek neer op het zachte zand en laat de stress van de wereld achter je.

Waar te verblijven op Ilha de Tavira

Hoewel er geen hotels op het eiland zelf zijn, zijn er enkele accommodatiemogelijkheden in de vorm van campings en vakantiehuizen. De camping van Ilha de Tavira is een populaire keuze voor degenen die op zoek zijn naar een unieke en rustgevende ervaring. Daarnaast zijn er tal van hotels, appartementen en villa's te huur in Tavira en de omliggende gebieden, met gemakkelijke toegang tot het eiland via de veerboot.

Ilha de Tavira is een verborgen parel in de Algarve die wacht om ontdekt te worden. Met zijn ongerepte stranden, levendige geschiedenis en prachtige natuurlijke omgeving biedt het eiland een unieke en ontspannende ervaring voor bezoekers. Of je nu op zoek bent naar een rustig toevluchtsoord of een avontuurlijke vakantie, Ilha de Tavira heeft voor elk wat wils.